S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery.

Co je to polymerová hmota a jak z ní vyrobit šperky?

03.02.2019

Co je to polymerová hmota a jak z ní vyrobit šperky?

Slyšel jsi už o polymerové hmotě? Co to je a co se z ní dá vyrobit? Pokud si dosud s ní ještě neměl tu čest, čti dál a rozvíjej s námi svou kreativitu.

Polymerová hmota je obecný termín pro hmotu, kterou musíte péct, aby byla pevná a tvrdá. Je mnoho značek této hmoty, známá je zejména FIMO. Rozdíly mezi nimi však nejsou velké - snad pouze v teplotě, při které pečeš, v čase a podobně.
 
Když jdeš pracovat s touto modelovací hmotou, nejprve si musíš vybrat barvu. Já si například ráda vybírám bílou hmotu, a třetinu bloku červené a třetinu růžové. Na obrázcích uvidíš, že toto množství mi umožnilo vytvořit několik přívěsků a stále mi cosi zůstalo.
 
Po zvolení barvy je dalším krokem zpracování hmoty. Zpočátku je hlína příliš drobivá k použití a konzistence je měkká a ohebná.

 

 

 

Doporučuji ti použít modelářskou podložku, aby si například nepoškodil stůl. Je vhodné také použít váleček nebo i stroj na výrobu těstovin, dokud se směs nepřestane drolit. Velmi oblíbené je i používání silikonových forem, které ti práci usnadní. Při výrobě přívěsků pokrýváš plátky dalšími plátky hmoty, až z nich vytvoříš dlouhé a tenké paličky se vzory. Jejich tloušťka může být různá. Záleží na tobě, jaký vzor chceš vytvořit.

 

 

Další možností je smíchat dvě nebo tři barvy dohromady, aby si získal tenký kousek hmoty s barevnými odstíny. Pak to můžeš obalit bílou hmotou. Doporučuji využít různé struktury, například síťku, využij všechno, co ti napadne. Toto tvoření má být přece kreativní a zábavné.
 
Tak, nastal čas udělat přívěsky. Pomocí zbývající bílé hlíny jako "základny" vytvoř obdélník o tloušťce 2 mm s bílou hlinkou na základně. Potom nakrájej několik kusů z texturované hlíny a polož je na zmíněnou základnu.
 
Použij vykrajovátka, abys měl mnoho různých tvarů. Následně vytvoř otvory, aby si mohl do šperků doplnit bižuterní komponenty. Zajímavé může být i použití flitrů či ozdobných kamínků a perliček.

 

 

Nakonec hlína půjde do pece na pečení. Doba a teplota pečení závisí na druhu hmoty, kterou si použil. Řiď se proto instrukcemi na obalu.

Po ochlazení udělej závěrečné úpravy a hotovo! Máš dárek na Valentýna či jakýkoli jiný svátek.

 

 

 

Každý kousek je originální a nenapodobitelný - tak, jak každá žena.

 

Hodně radosti z tvoření ti přeji!

Janka

 

ZTEyODU5Mz